Božić


SVI GA TRAŽE,

 

Najčitanija knjiga poslije Biblije je djelo starog redovnika i eremite s naslovom Nasljeduj Krista. Te duboke molitve u formi razgovora s Kristom su iskreni vapaji i snažni izljevi iz srca i duboke kršćanske nježnosti. Naslovna stranica na najstarijem izdanju je umjetnička ilustracija velikog Durera.  Isus je u sredini , a u četiri kuta četiri prizora iz Spasiteljeva života. Pastiri s janjcima u naručju koračaju, u drugom kutu Herodovi vojnici s isukanim mačevima žure, u trećem kutu naslovne stranice vidimo Judu u pokretu  s vojnicima u četvrtom kutu vidimo Mudrace s Istoka s darovima koji hode .U sredini je Isus i natpis: SVI GA TRAŽE! Da, svi ga traže u svim vremenima i situacijama

Te scene su prisutne do danas. Svi i svako srce traži, neodoljivo traži Isusa kao svoj Mir, kao svoga Boga, a opet neki kao onog koji ugrožava , koji im  oduzima i ograničava  slobodu. Traže ga kao onog koga su proglasili neprijateljem.

Isus u centru povijesti. Isus  kao onaj prema kojem svatko zauzima svoj osobni stav. Naš Novorođeni Kralj i Spasitelj u nama probuđuje iskonsku želju da mu se poklonimo. Da mu prinesemo naše skromne darove. Da se poklonimo i zahvalimo za sve milosti koje su po njim i s njim darovane.

Ne boj se pristupiti k jaslicama u crkvi u svom mjestu i pomolit se i poklonit se i zahvalit se.

Protumači svojim najmanjima otajstvo Božića i malog  Djeteta  na slami. Neka u tvojoj obitelji poteče molitva i božićna pjesma onom koji je rođen radi nas i našeg spasenja.