Poruka, 25. ožujak 2019


Poruka, 25. ožujak 2019

Draga djeco! Ovo je milosno vrijeme. Kao što se priroda obnavlja na novi život i vi ste pozvani na obraćenje. Odlučite se za Boga. Dječice, vi ste prazni i nemate radosti, jer nemate Boga. Zato, molite dok vam molitva ne bude život. Tražite u prirodi Boga koji vas je stvorio, jer priroda govori i bori se za život, a ne za smrt. Ratovi vladaju u srcima i narodima, jer nemate mira i ne vidite, dječice, brata u vašem bližnjemu. Zato se vratite Bogu i molitvi. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu.“

Draga molitvena obitelji!

Naša Majka i Kraljica Mira još jednom majčinski naglašava svojoj djeci da smo u milosnom vremenu. To vrijeme se ne smije proigrati, propustiti ili zanemariti. Njezina ukazanja su uistinu vrijeme milosti za sve hodočasnike i štovatelje koji su se odazvali na njezin poziv. Vrijeme milosti je također ovo korizmeno vrijeme u kojem se na poseban način Crkva priprema postom, pokorom, molitvom i djelima milosrđa za svete vazmene blagdane. Sav program Crkve u ovom korizmenom vremenu se može nazvati obnovom Crkve. Baš kao priroda u ovo proljetno vrijeme oživljava i raste, cvjeta i napokon donosi plodove. Taj zimski pokrivač je izjednačio sva stabla: hladno sivilo je ispunjalo naš pogled na prirodu bez lista i cvijeta, bez ploda i roda. Proljeće je probudilo u prirodi sve na život. Samo mrtva stabla i  mrtva sjemenja su ostala nepromijenjena. Proljeće je pokazalo sve živo. Taj život u prirodi se očituje i vidi iz daljine. Tako Gospa nadahnjuje tom slikom iz prirode potičući nas na naše obraćenje, na našu promjenu, naš rast i napokon našu kršćansku plodnost. Mrtva stabla u prirodi ne osjećaju klimatske promjene i snagu proljetnog sunca, djelotvornost proljetne kiše. Ostaju bez promjene. U našem duhovnom životu i našem obraćanju smo pozvani na promjenu srca i života. Pozvani smo raditi na sebi. Kultivirati svoj život, život svoje obitelji. Odstraniti sav korov i sve negativne navike. Ponovno kroz korizmene vježbe i duhovne aktivnosti zasaditi toliko važne i potrebne kreposti. Naša obnovljena obiteljska molitva i čitanje svetog Pisma, naša pobožna misa i korizmene pobožnosti koje otkrivaju Božju ljubav u Isusu našem Spasitelju nas oplemenjuje i napokon mijenja. Naš život postaje sadržajniji.

 

Korizma nas nadahnjuje da se odlučimo živjeti s Bogom. Živjeti aktivno svoje proljeće tj. svoje obraćenje. Naše promjene nema bez milosti Božje tj. Bez Boga. To je Njegov dar. Za tu milost smo dužni molit.  Majka želi da učimo od prirode, da tražimo Boga u svim stvorenjima koja nam govore o svom Stvoritelju. Kako se čudesno klica probija iz zemlje i niče rastući kao biljka. Pup se probija na grani i rađa kao nova mladica koja će donijeti cvijet i plod. Sve je tako usmjereno na život. Čovjek danas pokazuje agresivnost protiv života, protiv vlastite obitelji. To nije normalno. Samo čovjek uništava samog sebe i svoj okoliš u kojem živi. Tako da često čovjek vidi u drugom svog neprijatelja i s njim dolazi u sukob.  Ratovi  pustoše sve što je Bog i čovjek stvorio. Često siromašni čovjek hoda po zgarištu i ruševinama koje je sam prouzročio. Čovjek koji se odvoji od Boga ne može ispravno vidjeti, ne može dobro misliti i zaključivati. Taj siromašni čovjek nema mira. Nema radosnog pogleda na prirodu i njezine čari. On je osamljen i pun straha. Kako dalje! Majka naša nas poziva na obraćenje. Povratak k Bogu. Povratak k molitvi. Potresno je čuti Kraljicu Mira koja kaže:“ Vi ste prazni, nemate radosti jer nemate Boga“! Kad u jednom prostoru se ugasi svjetlo onda taj prostor ispunja tama, taj teški i mučni mrak. Naše obitelji koje su izgubile molitvu, nedjelju i svetu nedjeljnu misu su u mraku. U mraku nas je strah svih i svakoga. Sve stoji na putu i sve nam smeta. Spotičemo se preko svega. Da, to je mrak i tama koja oduzima radost, mir i spokoj. Vratiti se Bogu znači naći svjetlo. Obratiti se Bogu znači živjeti s Njim u miru i poslušnosti. Učiniti odvažni korak poput Rasipnog sina.

Idem k Ocu. Idem izmiriti se s Ocem i mojom obitelji koju sam ponizio i ranio. Idem natrag u obitelj. Naša šira obitelj je Crkva. Obratit se, početi s njom i u njoj živjeti je naša živa želja. Naš korizmeni put i zavjet.

Da bi naš život kroz korizmeni program doživio promjenu i istinsko obraćenje potrebno nam je poslušati Majku i odgovoriti na Njezin poziv. Molitva srcem koja nas otvara da vidimo i prepoznamo milosrdnog Boga. Molitva nas vodi k Bogu i tim istim putem Bog dolazi k nama, kroz molitvu. Tu se ne događa mimohod, već susret. Kako napisa Frosard : „Bog postoji, ja sam ga susreo.“!

Tim putem  molitve i pokore su prošli svi naši velikani vjere, uma i srca. Ne želim pogriješiti u izboru moga puta i povratka k Ocu. Zato zahvaljujemo Kraljici Mira što nam kao Majka pokazuje put i na njemu nas  prati. Njezina blizina je naše vrijeme milosti. U poniznosti poslušnosti učinimo sve što nam kaže. Čut ćemo sigurno njezinu riječ:“ Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu.“! Hvala i tebi, Majko, što si trideset i osam godina ustrajala prateći  nas na putu našeg obraćenja, našeg povratka k Bogu, vjeri i Crkvi.

Molimo jedni za druge da nam ovi sveti korizmeni dani budi plodni i milosni za nas i naše obitelji kao i cijelu Crkvu.

 

 

Ovog mjeseca ćemo moliti na slijedeće nakane:

  1. Za sve svećenike ispovjednike da u ovim danima sa svom strpljivošću i nježnošću pokažu svim grešnicima lice Milosrdnog Oca. Za sve penitente da kao obraćenici slave sveti sakrament ispovjedi. Da nam svima bude tako sretan i blagoslovljen Uskrs.
  2. Za sve vidioce i vodiče hodočasnika da im služe kao učenici Gospodinovi. Da ih dovedu do Majke i pripreme na obraćenje kroz molitvu i svete sakramente.
  3. Za našu molitvenu obitelj koja čuva i živi poruke Kraljice Mira. Za naš sabor koji će biti 1 i 2 lipnja 2019. na Širokom Brijegu i Međugorju. Za vašu djecu i sve vaše drage da osjete blizinu i blagoslov Božji.
  4. Za našega duhovnika fra. Jozu Zovku.