VELIKI TJEDAN


VELIKI TJEDAN – NAJSVETIJI TJEDAN U CRKVENOJ GODINI pobjedu svjetla nad tamom.

 

Tjedan novog stvaranja

 

Veliki Tjedan je milosno vrijeme u kojem se osjećamo kao kršćani natopljeni milošću, ljubavlju i blizinom Božjom. Kao što je sva energija i sve svjetlo zgusnuto u suncu,. Ono obasjava  krug zemaljski i sav naš svemir. Tako smo zahvalni Stvoritelju koji jednom reče :“Neka bude sunce i ono postade”!   Tako je sva Božja ljubav zgusnuta u Velikom Tjednu. Svako kršćansko srce  ne može da ne gleda, da ne zahvaljuje, da ne časti svoga Boga. To je vrijeme našeg povratka k Ocu, poput rasipnog sina. To je vrijeme našeg susreta sa sobom i svojim životnim  smislom. To je vrijeme našeg obraćenja. To je  vrijeme našega proljeća, našeg procvata.

Nikada nam Bog i Božje milosrđe nisu tako blizu  i snažni kao u Velikom Tjednu. Na živom smo vrelu, a naše posude su prazne. Ovih dana se pune do vrha.  Naši životi su  opterećeni grijehom i izdajom, a  ovo su dani našeg opravdanja i spasenja. Našu zadužnicu pribija Gospodin na svoj križ.  On je sve naše dugove izmirio. Križ Gospodinov nam postaje stablo života. Srce nam pjeva : spašeni smo. Ovo su dani našeg izlaska na slobodu. Zato je Uskrsna radost neusporediva,  ona je jedna jedina.

Cvjetnicu karakterizira uz liturgijsku proslavu svečani, Isusov ulazak  u Jeruzalem.  0biteljski običaji, tradicija koja ne umire: umivanje vodom u koju se već u subotu večer, a negdje u nedjelju jutro  stavljaju ljubičice i drugo proljetno cvijeće. Tom cvjetnom vodom se umiva svatko iz obitelji s uvjerenjem da će biti  blagoslovljen, zdrav, te lijepa i oprana  lica te čistoga srca. I dok se umivamo molimo  apostolsko vjerovanje.    Nakon jutarnjeg umivanja slijedi obiteljska molitva.

U mnogim krajevima  voda s kojom smo se umili na Cvjetnicu se odnosi se  u vrt i na njivu da bude plodna.

U mnogim našim krajevima se vjeruje da se po noći tom vodom umivaju anđeli, a ujutro drugi anđeli naša djeca.

Blagoslovljene maslinove grančice u procesiji na Cvjetnicu odnose se u kuće, u štale, na njive, u mnogim  krajevima se odnose i na groblja kao znak mira i pokoja, a u kući znak blagoslova i sigurna zaštita od groma i  zlih duhova.

Dragi puče hrvatski, odnesi danas blagoslovljenu maslinovu grančicu  na naše njive koje smo zapustili da se obuku ponovno u rodni blagoslov. Neka  nas ova Cvjetnica vrati domu i domovini. Molimo za taj veliki blagoslov Božji!

Cvjetnica i blagoslov palminih i maslinovih grančica , te procesija u kojoj se spominjemo svečanog Isusova ulaska u Sveti grad Jeruzalem.  Crveno ruho  u koje je svećenik danas obučen govori  o Isusu patniku koji je prihvatio  muku i smrt na križu  radi nas i našeg spasenja.  Danas se pjeva Muka Kristova  iz Lukinog evanđelja. Taj svečani  ulazak u grad Jeruzalem i njegov hram Završava   odlaskom s dvanestoricom u Betaniju.